Το etwinning έργο "Let's create the bigget reading club in Europe" για το έτος 2018-2019 διάρκεια 10 μήνες, Σεπτέμβριος-Ιούλιος, ηλικία 12-15 χρόνων έγινε ανάμεσα στις χώρες Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Τουρκία, Ρουμανία, Ιταλία, Πολωνία, Γαλλία. Συμμετείχαν από το 1ο γυμνάσιο Μαρκοπούλου από Ελλάδα οι καθηγητές Δογάνη Βασιλική, Στέλλα Σταθουλοπούλου, Κοντονίκα Πανωραία. Συμμετείχαν τα τμήματα Α2, Α3, Α5, Β1,Β2, Β3, Β4. 

Σκοπός

Σκοπός του έργου ήταν η δημιουργία λέσχης ανάγνωσης. Οι μαθητές στον όμιλο της ρητορικής που δημιουργήθηκε με αφορμή ένα λογοτεχνικό βιβλίο έκαναν αγώνες λόγου μεταξύ Ευρώπης - Ελλάδας και  και προβληματίστηκαν σχετικά με τους παγκόσμιους στόχους  την εξάλειψη των ανισοτήτων στόχος 10, κατοχύρωση δικαιωμάτων στόχος 5, ισότητα σε όλους, εξάλειψη της φτώχειας στόχος 1. Συνεργασία με το δίκτυο ρητορικής. Οι μαθητές αντάλλαξαν εμπειρείες με τις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με τη λογοτεχνία, κοινωνικά, πολιτικά θέματα.



Αποτελέσματα

H δημιουργία λέσχης ανάγνωσης ήταν πρωτοποριακό για το σχολείο. Οι μαθητές με τον όμιλο της ρητορικής έκαναν debate με άλλες χώρες και δημιουργήθηκε φιλία ισχυρή με την Ισπανία μια χώρα που διαπιστώσαμε ότι μαθαίνει ελληνικά. Υπήρξε εγκάρδιο κλίμα στην τηλεδιάσκεψη.
Τα κριτήρια πραγματοποιήθηκαν προώθηση της φιλαναγνωσίας, υπήρξε συνεργασία με τη γενικότερη κοινότητα του σχολείου και μεταξύ των μαθητών α, β γυμνασίου και των τριών καθηγητών που συμμετείχαν από το 1ο γυμνάσιο Μαρκοπούλου. Οι μαθητές προβληματίστηκαν σχετικά με τον παγκόσμιο στόχο 10 για την εξάλειψη των διαφορών, του ρατσισμού, της φτώχειας στόχος 1, στόχος 16 προώθηση της ειρήνης, να μην υπάρχουν πόλεμοι.