Etwinning project «Βe the Change, Take the Challenge1819” οι χώρες που συμμετείχαν Ελλάδα,Τσεχία, Ιταλία, Ισπανία, Νορβηγία, Ρουμανία, Τουρκία, Σλοβενία, Σουηδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ουκρανία, Αρμενία, Βέλγιο, Γαλλία. Στην Ελλάδα από το 1ο Γυμνάσιο Μαρκοπούλου υπεύθυνη ήταν η κ.Βασιλική Δογάνη. Τα τμήματα που έλαβαν μέρος ήταν Α4,Α5,Β1,Β2,Β3,Β4,Β5. Διάρκεια του προγράμματος 11 μήνες Αύγουστος 2018- Ιούνιος 2019. 

Στόχος 

Οι μαθητές 12-15 χρονών να αποκτήσουν διεθνείς σχέσεις και να αναπτύξουν σύγχρονες δεξιότητες του 21ου αιώνα. Σκοπός αυτού του πρότζεκτ είναι οι μαθητές να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τους 17 παγκόσμιους Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης. Να δημιουργηθεί ένας ασφαλής χώρος όπου οι σπουδαστές θα μπορούσαν να συναντήσουν διεθνείς συνομηλίκους και να γίνουν μέλη μιας παγκόσμιας κοινότητας. Να γίνουν αρμόδιοι χρήστες εργαλείων ΤΠΕ και να μάθουν να εκφράζονται ηλεκτρονικά Σκοπός είναι οι μαθητές να γίνουν ενεργοί πολίτες και να βελτιώσουν τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Οι μαθητές να κατανοήσουν τη δύναμη να επιλύουν όλοι μαζί σύνθετα κοινωνικά προβλήματα, να ενεργοποιήσουν τα μέλη της κοινότητας. 

Αποτελέσματα

Με την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος, οι μαθητές επιδιώκεται να κατανοήσουν την επίλυση προβλημάτων και ιδιαίτερα να κατανοήσουν καλύτερα τους Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης (SDG) και τις προκλήσεις για την επίτευξή τους. Επίσης είναι δυνατό με το etwinning να καταστoύν οι μαθητές ικανοί χρήστες εργαλείων ΤΠΕ στην εκπαίδευση. Επιπλέον  να συναντήσουν διεθνείς μαθητές και να γίνουν μέλος μιας παγκόσμιας κοινότητας καθώς και να συμμετέχουν σε συζητήσεις που βοηθούν τη σκέψη. Μπορούν ακόμη να προβούν σε δραστηριότητες που βοηθούν τους μαθητές να διερευνήσουν τα παγκόσμια προβλήματα και τις επιχειρηματικές δεξιότητες. Ακόμη να αποκτήσουν πραγματική γνώση σχετικά με τα παγκόσμια προβλήματα.